Резултати от 1 до 6 от общо 6

Тема: Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

 1. #1
  Младши участник
  Регистриран на
  Jan 2011
  Мнения
  14
  Репутация
  0

  Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

  Платерина (Liza/Mugil aurata), Golden gray mullet
  Дължина на тялото до 75 см. и тегло до 4 кг. Разпространение: в Атлантическия океан и прилежащите му водоеми. В Черно море се среща навсякъде. Важен морфологичен белег е жълтото петно върху хрилните капаци.Има продълговато тяло покрито с едри люспи. Главата е сплесната отгоре, а устата е сравнително широка и заоблена. Лесно може да бъде разпозната между останалите представители на семейство Mugildae по златистите петна на хрилните капаци и по-ярката надлъжна странична ивица.
  Биология: морска, пелагична, стадна риба. Мигрира на юг за зимуване. Съзрява полово на 2 - 3 години, като се размножава порционно от август до октомври в крайбрежната зона или в открито море. Малките рибки се хранят с планктон и детрит, а възрастните с растителни обраствания, личинки на насекоми и други безгръбначни. Ценен стопански вид с намалени запаси. Минимално допустимия размер за улов според закона у нас е 25 см.
  platerina.jpg
  Kопирайт на снимката Иван Бакърджиев - публикувана с разрешение. Повече снимки и информация за автора ТУК

  Искрени благодарности на Иван Бакърджиев и www.spearfish.org за предоставените снимкови материали!
  PLATERINA 1.jpg
  Последно редактирано от diveradmin; 02-25-2011 на 22:14. Причина: Некоректно посочен снимков материал

 2. #2
  Младши участник
  Регистриран на
  Jan 2011
  Мнения
  14
  Репутация
  0

  За: Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

  Кефал /( Mugil cephalus)
  Кефала е стадна риба, понася големи колебания в солеността на водата, поради което през лятото масово навлизат в устията на вливащите се в морето реки за охранване.Едновременно с появата му в сладки и полусолени води, той е способен да изтърпи осоляване на средата до 80%.Живот 6-8 години.Споровете за максималният размер още не са отихнали има екземпляри с дължина 1м и тегло до 7кг . Тялото му е странично сплескано, а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи.В класификациите на ихтиологията Черноморските кефалови риби са дадени, като род, а кефала, платерината и иларията като видове на рода.Науката обаче не дава подробности за различията, които са така явни при отделните видове. .Харпунистите с по-голяма практика познават добре продълговатото тяло с черно-син гръб, тъмни надлъжни ивици и ярко сребристи люспи на кефала, който те наричат офицерски.Както и по-късото и масивно тяло на подвида, който има тъмно зелен гръб и жълтеещи люспи наречен от тях турски.Те разпознават и кореместите кефали със сива окраска квартируващи около фекални тръби и тесни устия на реки, вместо надлъжни ивици те, като че ли са напръскани с черни точки. При внимателно влгеждане се вижда, че стоманено сивият гръб е изпъстрен с жълто-сиви и зелено-сиви петна. Ловния сезон по Черноморието е в периода от Април до Ноември!Знае се, че миграцията на кефала към бреговоте започва след покачване на водата над 10 градуса.Логиката подсказва и обратния процес, след спадането на температурата под тази граница кефала престава да се храни и се оттегля навътре в морето, придържайки се в югоизточна посока.По-старите екземпляри идват последни и се изтеглят първи.
  Kefal.jpg

 3. #3
  Младши участник
  Регистриран на
  Jan 2011
  Мнения
  14
  Репутация
  0

  За: Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

  Пеленгас, (Mugil cephalus)
  Източна Азия: Залив Петър Велики (Русия и Корея) и Китай. Широко разпространен в залива Петър Велики, навлиза в изцяло сладка вода. Изкуствено аклиматизиран в Аралско, Каспийско и Азовско море. Посещава и западното крайбрежие на Черно Море.В сравнение със своя събрат кефела, има по-късо и масивно тяло.Покрит е с едри сребристи люспи, очите са жълти на цвят.Опашката е къса и широка.Храни се предимно с детрит.Обитава предимно плитки води и рядко навлиза в средни и големи дълбочини.Минава по определени маршрути, където вероятността да го срещнете е голяма.Често прекарва зимата в реките, след идването на пролетта, отново навлиза в морето.Максимална дължина до 1,20 м и тегло до 15кг.


  19q.jpg

  19gg.jpg

 4. #4
  Младши участник
  Регистриран на
  Jan 2011
  Мнения
  14
  Репутация
  0

  За: Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

  Лаврак, Морски вълк, Еuropian seabass (Dicentrarchus / Morone labrax)
  Дължина на тялото до 1.20 м, тегло до 15 кг. На хрилните капачета има по два шипа и едно тъмно петно.Тялото е издължено. Устата е голяма с четковидни зъбчета. Тъмно зеленикав гръб и сребристи страни. Разпространение: в Атлантическия океан, Средиземно и Черно море. Навлиза в устията на реките. Биологията на вида е слабо проучена. Топлолюбива риба. Размножава се през пролетта и лятото в морето или в долните течения на някои реки.. Няма стопанско значение.
  Лаврака се среща рядко в Черно море!Той е изявен хищник, храни се с пътуващи риби, но не е безразличен и към дънните представители и ракообразните. В Черно море се среща най-често единично, понякога на двойки и сравнително рядко в не многобройни ята.Данните за миграцията и размножаването на Черноморския лаврак са ограничени.Лаврака е извънредно бдителен и преследването му може да е особено изтощително.Предпочита скалисти носове и терени характерни с разнообразие на дъното, резки смени в дълбочините дълги подводни алеи, притиснати от високи каменни пояси. Няма стопанско значение.
  l.jpgl2.jpg

 5. #5
  Младши участник
  Регистриран на
  Jan 2011
  Мнения
  14
  Репутация
  0

  За: Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

  Лефер, Bluefish (Pomatomus saltatrix)

  Леферът обитава източното крайбрежие на Атлантическия океан от Португалия до ЮАР, включително около островите Мадейра и Канарските острови, а по западното крайбрежие — от Канада до Аржентина. Разпространен е също в Средиземно и в Черно море.Лефера е хищна, топлолюбива риба.Често се придвижва на ята.Достига дължина на тялото до 70 - 100 см, тегло до 15, рядко 20 кг. Силно сплеснато отстрани тяло със зеленикаво син гръб, корема е сребрист.Голяма уста с един ред остри зъби. Съзрява полово на 2 - 3 години, размножава се през юли - септември Извършва размножителни, хранителни и зимувални миграции. Появява се през май - юни пред българските брегове, зимува в Мраморно море.
  lefer.jpglefer2.jpg

 6. #6
  Младши участник
  Регистриран на
  Jan 2011
  Мнения
  14
  Репутация
  0

  За: Рибите в Черно море, обект на подводен риболов

  Паламуд, Торук, Atlantic bonito (Sarda sarda)

  Разпространение: в Атлантическия океан, по бреговете на северна Америка, Европа и Африка. Биология: пелагична, стадна, бързо движеща се риба. Зимува в Средиземно и Мраморно море. Има дълго торпедовидно тяло, покрито с много малки люспи. Сравнително голяма уста и много дълго опашно стебло. . Сребрист с тъмен синкав гръб. Тъмни диагонални ивици по страните.Напролет навлиза в Черно море за отхранване и размножаване. Размножава се през юни в повърхностните води.Съзрява полово на 1 - 2 години. Достига максимална дължина 91см и тегло до 9кг.Младите риби нарастват изключително бързо. На тримесечна възраст рибата тежи 300 - 500 грама а след три години - 2.5 - 3 кила. Местните рибари наричат паламуда различно, в зависимост от теглото:
  500 г и по-малко - Циганка
  500 - 2.000 г - Паламуд
  Над 2.000 г – Торук
  Ценен стопански вид с намалена численост. Минимално допустимия размер за улов според закона у нас е 28 см.
  Palamud.jpg

Отметки

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си
 •